1962 - 63  

Till Amerika med passagerarfartyg

I September 1962 när jag var 10 år bestämde sig min far för att tillbringa ett år på Harward Medical School i Massachusets USA. Han tog hela fmiljen med sig och vi hyrde ett hus i Concord strax utanför Boston och jag gick i skola där. Jag minns inte varför han valde att resa med båt istället för flyg men priserna var annorlunda då och flygbiljetter var dyra. En båtresa kanske inte kostade så mycket mer, åtminstone i andra klass och det var ju ett väldigt stort äventyr.

Det fanns bara en möjlighet på den tiden om man ville åka båt från Sverige till USA och det var att ta M/S Kungsholm från Göteborg till New York. Hon var en av de sista fartygen i reguljär passagerartrafik över Atlanten. Hon tillhörde Svenska Amerikalinjen, hade ett deplacement på 21.000 ton och tog 800 passagerare.

Avfärden från Göteborg var en stor händelse. All passagerare var ute på däck och vinkade farväl till sina nära och kära som stog på kajen för att se fartyget bogseras ut. Det skulle antagligen ta lång tid innan man träffades igen och många tårar föll. Jag minns att Kungsholm lutade ordentligt när så många passagerare samtidigt stod längs relingen på båtens ena sida. Min far filmade händelsen med sin smalfilmskamera och bilderna här kommer från den filmen.

Rutten från Göteborg gick via Köpenhamn till London och sen vidare över norra Atlanten till New York. Kungsholm gjorde c:a 20 knop och hela resan tog 10-11 dygn.

En lång resa men det fanns mycket att göra på vägen. Skjuta lerduvor t.ex.

Jag kommer ihåg att vi barn spelade mycket pingis men det fanns också en swimmingpool och en biograf där vi tillbringade en del tid. Ute på däck spelade vi shuffleboard. På bilden är det jag till vänster och min bror Anders till höger som provar på denna ovanliga aktivitet.

Och så kom vi till New York. Jag minns att vi passerade frihetsgudinnan på vägen in i hamnen och hur upprymda alla var över att vi snart skulle vara på land igen.

Året i Amerika tog snart slut och i September 1963 var det dags att återvända till hem. Av någon anledning blev det inte M/S Kungsholm den här gången utan Norska Amerikalinjens fartyg M/S Oslofjord som gick i reguljär trafik mellan New York och Oslo.

M/S Oslofjord gick inte riktigt samma väg som Kungsholm. Istället för att gå söder om England gick hon norr om Skottland genom Pentland Firth, över Nordsjön till Bergen och sen vidare söderut längs kusten med stopp i Kristiansand innan hon kom till Oslo.

Från den resan kommer jag ihåg att vi hade dåligt väder i flera dar. Alla blev sjösjuka och det var tomt i matsalen när det var dags att äta. Jag hade tur som tillfrisknade snabbt och jag kommer ihåg hur spännande det var att stå och titta ut genom fönstren på övre däck och se hur de enorma vattenmassorna vräkte in över fartygets för.

Jag kommer också ihåg hur besättningen gjorde sig av med allt avfall. Dom slängde det över bord. Flera gånger varje dag kom det personal från köket med all möjliga sorters skräp och lämnade ett långt spår av glas, papper och plast efter oss. Det var andra tider då!

Nu, nästan 60 år senare, är det ändå ett underbart minne att ha korsat Atlanten med två av dom sista passagerarfartygen någonsin i reguljär trafik mellan Europa och New York.


  Slut på 1962 - 63