1954  

Till London med M/S Saga

Den här loggboken handlar om min första resa till havs. Det var 1954 och mamma, pappa och jag reste med passagerarfartyget M/S Saga från Göteborg till London. Jag var bara två år då och minns inte mycket men min pappa dokumenterade resan och hela vårt år i London i form av en liten bok med fotografier, bilder och text.

Boken har 26 sidor och jag har valt att ta med alla sidorna här. Pappa gjorde det så fint och det skiner verkligen igenom att han tyckte det var roligt.

Mamma och pappa och jag hade nyss flyttat från Stockholm till Göteborg och pappa arbetade på Sahlgrenska sjukhuset. Där fick han ett stipendium att studera tropiska sjukdomar i London.

Pappa skrev att jag blev glad för att vi skulle åka båt, men jag hade ju ännu inte fyllt två år, så hur kunde han veta att jag älskade båtar och att det så småningom skulle komma att bli en så stor del av mitt liv?

Jo, vi åkte med M/S Saga från Göteborg till London. Saga började byggas under kriget 1940 på Götaverken men levererades först 1946 till rederiet Svenska Loyd och gick sen i passagerartrafik mellan Göteborg och London. Hon såldes 1956 till Frankrike och slutade sina dagar som skrot i Jugoslavien 1975.

Ombord fanns det mycket att göra men båtresan till London minns jag tyvärr inte.

På den tiden var det ett nöje för passagerarna att spela Shuffleboard, en sorts curling fast utan is. Så här står det något förkortat på Wikipedia:

"Shuffleboard är ett sällskapsspel som spelas av två spelare på ett plant underlag, på vilket är markerat två triangelformade målområden. Dessa är indelade i ett antal fält med olika poängmarkeringar. Speltillbehören utgörs av fyra röda diskar (runda plattor av trä) som tillhör den ena deltagaren och fyra svarta som tillhör motparten, samt speciella köer (gaffelformade träkäppar), en per deltagare.

De båda spelarna turas om att med köerna skjutsa iväg diskarna från det ena målområdets bakre del till det motsatta målområdet. Spelet går ut på att placera de egna diskarna så bra som möjligt och att samtidigt försöka skjuta bort motpartens. När alla diskar är spelade räknas poängen för de diskar som helt och hållet befinner sig inom något av de olika fälten i målområdet. Diskarna spelas varannan gång från det ena målområdet och varannan gång från det andra. Spelet fortgår till dess den ena parten uppnått överenskommen poängsumma.

Shuffleboard är ett populärt tidsfördriv på fartygsdäcken ombord på kryssningsfartyg. Spelets namn härleds från shovelboard, en äldre engelsk benämning på stöta slant, vilket är det spel som shuffleboard har utvecklats från."

Efter ett par dygn anlände vi till Tilbury, en hamn som ligger i inloppet till floden Themsen som rinner genom London.

Mamma och pappa fick en liten bil i bröllopspresent av min morfar när dom gifte sig. Jagt ror det var en Morris Minor.

Det tog lång tid innan bilen lastades av från båten så vi fick vänta ett tag men sen kunde vi åka iväg till huset där vi skulle bo.

Tyvärr var det inte så bra hus så vi flyttade till ett annat ställe och det var bättre.

Här skulle vi bo i ett år men tyvärr var jag ju för liten för att komma ihåg särskilt mycket. Det verkar som jag fått vara med om en hel del spännande saker dock.

Hyde Park och Buckingham Palace.

London Zoo.

Känguru och ...

kameler ...

och Lejon !

Huset där vi bodde låg i Welling som är en förort i östra London.

Fint på framsidan...

men ganska skräpigt på baksidan och med en liten...

trädgård där det fanns en på den tiden typisk...

kolkällare.

Regnigt väder var det även på den tiden,

men jag verkar ha trivts bra ändå. Jag tror att jag har ett svagt minne än idag av några stora tjejer som kom och lekte med mig.

Det märks att pappa var stolt över sin lilla pojke.

Och här är boken slut!

  Slut på 1954